ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КЛУБОВЕ!

May 05, 2023

 
фото:
Поштовани чланови ФСС,

прослеђујем вам поруку добијену електронском поштом од Министарства спорта Владе Републике Србије (порука се налази испод овог текста).
Молим Вас да инструкције добијене од надлежног Министарства у потпуности поштујете и да истовремено примените све мере и правила наведена у јучерашњем допису генералног секретара ФСС које се односе на обележавање дана жалости на целокупној територији Републике Србије.
Министарство је у својој поруци нагласило, да ће у случају непримереног поступања и понашања, бити поднете прекршајне пријаве против одговорних лица у спортским организацијама (савезима, клубовима и сл.).
Такође вас молим да о наведеном допису Министарства спорта, без одлагања обавестите све своје чланове.

Порука Министарства спорта:

Поштовани,

На основу Одлуке Владе РС од 4. маја 2023. године одређен је Дан жалости због велике трагедије која се догодила у ОШ „Владислав Рибникарˮ у Београду.
Дан жалости је од 5-7. маја 2023. године, па је сходно томе потребно да поступите у складу са чланом 9. Закона о обележавању дана жалости на територији РС приликом одржавања спортских манифестација и спортских догађаја.
Препоручујемо да уколико постоје услови наложите спортским организацијама из ваше надлежности да одложе своја такмичења и спортске манифестације које су планирали за предстојећи викенд.
Уколико не постоји могућност да се одложе спортске манифестације поступићете у складу са наведеним чланом који каже, цитирамо: „Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља. У случају из става 1. овог члана, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости. Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.ˮ

Напомињемо да уколико се спортске организације не придржавају утврђених обавеза биће покренут прекршајни поступак против одговорних лица.
О овим околностима обавестити све територијалне спортске савезе, надлeжене гранске спортске савезе, спортске клубове, спортска удружења и све спортске организације са територије Републике Србије које су у вашој надлежности.